Kläcka kycklingar under höna

I den här artikeln kan du bland annat läsa om hur du efter 21 dagars ruvning har en höna som fortfarande är pigg och i bra kondition efter att ha kläckt ut alla sina kycklingar.

För det är inte bara att lägga en höna i en låda med en lagom stor hög med ägg och tro att hon på tre veckor skall ”göra sitt jobb” och förvandla äggen till ett gäng med söta kycklingar.

Stolt Engelskt Araucana med sina dunbollar

Naturligtvis kan man bara låta ”naturen ha sin gång” och ”låta det bli som det blir.”..

Men är man inte beredd att mista någon höna, viktiga ägg eller några kycklingar, bör man sträva efter att ge hönan de bästa förutsättningarna för att lyckas. Här kommer några tips på hur man kan lyckas med att kläcka kycklingar under höna.

Orsaken varför en höna överhuvud taget lägger sig för att ruva, är för att hon känner en drift att kläcka fram kycklingar. Denna känsla påverkar hela hönan både mentalt och i högsta grad fysiskt.

Man kan jämföra hönans förändrade sätt med en ”bond-katt” som går lös på en bondgård. Under ca 9 månader på året jagar hon, är social med andra katter och håller gården under allmän uppsikt. Men när hon fått sina ungar, ändrar hon sitt beteende fullständigt. Hon, som kunde ägna hela nätterna åt att gå omkring. Tycker plötsligt att det bästa i världen är att ligga still och slicka och ge di till sina ungar, äta snabbt och kommer en främmande katt är hon beredd att försvara ungarna med sitt liv.

Lite grovt kan man säga att det är något liknande med en höna.

Nästan hela året är hon aktiv under hela dagen, letar foder, sprätter, sandbadar, sitter på pinnen och är social med flocken. När hon istället har bestämt sig för att börja ruva, kan hon plötsligt tänka sig att ligga still i 3 veckor på marken med ytterst korta pauser för att äta, dricka och bajsa.

Det finns några faktorer som påverkar en höna så att hon vill börja ruva:

Till exempel blir hon mer motiverad om hon har värpt ett tag in i värpsäsongen, om hon ser att det redan ligger många ägg i redet där hon brukar värpa, om det är gynnsam temperatur, om redet står lite mörkt och undangömt och om hon har ruvat framgångsrikt tidigare.

Många korsningshöns brukar vara villiga att ruva, samtidigt som silkeshöns och dvärgkochin är två rashöns som är speciellt kända som duktiga ruvhöns och pålitliga mödrar.

Hönan vet instinktivt vad hon skall göra när hon bestämt sig för att det är dags att börja ruva.

Men eftersom hon är begränsad till den miljö som finns i hönshuset, behöver man ge henne några grundläggande förutsättningar för att hon skall ha möjlighet att lyckas.

Du kan komma fram nu!

Hon måste vilja ruva.

Hönan måste vara frisk, i bra kondition och fri från ohyra.

Hon måste ha ett lämpligt rede att ruva i.

Hönan skall vara i en miljö som är säker, inte för varm eller för kall och utan störningar.

Hon måste ha befruktade och livskraftiga ägg som har möjlighet att kläckas samtidigt.

Hon måste ligga säkert från t ex skator, möss och råttor.

Hur ser man om hönan verkligen vill ruva?

Hönan ligger i redet både när du kommer på morgonen och på kvällen.

När du skall plocka äggen ”skrockar” hon missbelåtet och försöker kanske hacka dig.

När hon under korta stunder går upp och äter, har hon ett speciellt läte. Hon liksom ”kluckar”, därifrån namnet ”kluckhöna”.

Vissa hönor provligger bara några dagar, för att sedan gå upp igen men då har redan fostret börjat växa i ägget och dör när hönan kliver av och äggen kallnar.

Därför är det bästa att testa om hönan verkligen tänker ligga ordentligt, genom att lägga några redägg under henne. Det kan antingen vara konstgjorda redägg av t ex plast eller porslin, några golfbollar eller vanliga hönsägg, som du kan slänga sen. Om hönan troget ligger kvar efter 2-3 dagar, kommer hon troligen vilja fortsätta ruva hela tiden ut.

Hur ser man om hönan är i bra kondition?

Det förekommer tyvärr då och då att en nybliven hönsägare går och glädjer sig över en höna som ligger i redet och efter några dagar tyvärr upptäcker att hon ligger död.

Detta har inget med ruvning att göra över huvud taget, utan beror helt enkelt på att ett sjukt djur har försökt komma undan från flocken och använt redet som frizon.

Ta en titt på hönan som verkar vilja ligga och gör en vanlig hälsokoll:

Ser ögonen pigga ut?

Är hon normalt röd i kam och haklappar?

Hon skall inte vara onormalt blek.

Är hon vid normalt hull? 

Känn på muskulaturen vid bröstbenet. Vet du inte hur en höna bör kännas fånga ett par av dina övriga höns och jämför. En höna bör inte vara mager när hon börjar ruva, för hon kommer ändå troligen går ner sig i vikt.

Hur ser fjädrarna runt kloaken ser ut?

Det skall inte vara kladdigt och lukta illa, för då är hon inte frisk.

Är hon fri från ohyra?

Ta en titt bland fjädrarna.

Hur ser skinnet ut? Det får inte vara rosa och sårigt.

Det får inte vara någon ohyra som sitter fast, kryper eller kilar omkring. I så fall måste du se till att hönan blir ohyrefri snarast eftersom hönan snart kommer ligga still och nästan helt passiv i tre veckor, utan att ligga och putsa sig. Det kommer då bli varmt och fuktigt bland hennes fjädrar och eventuell ohyra kommer kunna gå till dukat bord!

Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 2/2019! klicka här för att beställa.