Föda upp kycklingar.

Oavsett om man har höns för första gången eller har hållit på med hobbyn i många år, är det alltid lika spännande att föda upp egna kycklingar.

Det är nästan lite magiskt hur man kan lägga ett ägg som helt klart bara består av skal, äggvita och äggula till ruvning och bara 3 veckor senare mötas av en liten dunig filur som både äter själv och står på egna ben.

Brahma-kycklingarnas ben ser nästan ut som piprensare
Brahmakycklingranas ben ser nästan ut som piprensare. Det syns direkt att de kommer få mycket fjädrar på benen.

Några månader senare har den lilla krabaten utvecklats till en sjävständig tupp eller höna som kan lägga nya ägg.
Men för att ge kycklingarna de bästa möjligheterna att utvecklas, är det några viktiga saker man bör tänka på.
Det är inte så komplicerat. Har man lite djurvana sedan tidigare eller är beredd att lära sig, löser sig det mesta av sig självt.
Men några tips kan alltid vara bra att få med sig på vägen.

Tillskottsvärme till en kyckling utan höna skall komma uppifrån och det vanligaste är att man använder värmelampa, värmetak eller liknande.

Kyckling, Holländsk vitthätta, dvärg
En ej färdigutfälld kyckling av rasen Holländsk vithätta, dvärg

Temperaturen i lådan skall justeras så att det passar kycklingarna allt eftersom de växer.

Om man känner sig osäker kan man lägga en termometer på platsen där man tänkt att kycklingarna skall ligga och värma sig. Där det är som varmast, bör det för nykläckta kycklingar ligga runt 37 grader.

Ständig tillgång till friskt vatten
Vattnet hos kycklingarna skall vara friskt och vattenautomaten skall diskas minst en gång per dag. Luktar det konstigt eller du ser en beläggning är det hög tid att diska. Eller även här – skulle du inte vilja dricka av vattnet själv – diska!

Kontrollera att vattenautomaten eller liknande verkligen fungerar ihop med dina kycklingar.

Vattenflaska för kycklingar
Vattenautomat som är uppställd på stenplatta. Detta förhindrar att kycklingarna kliver i maten. Plattans höjd gör också att de inte lika lätt smutsar ner vattnet med strö.

• De måste kunna nå vattnet.

• Det får inte finnas någon risk att de ramlar i och drunknar.

• Behållaren skall rymma tillräckligt med vatten för den mängd kycklingar du har. Vattnet skall inte ta slut innan du kommer och fyller på igen.

• Den skall vara lätt att hålla ren, så att den inte blir en grogrund för bakterier.

• Ställ vattnet så att det inte står direkt under värmen för då blir det snabbare dåligt. Maten kan de första dagarna ställas nära värmekällan, så att kycklingarna hittar det. Sen kan det flyttas längre bort, gärna en bit från vattnet så att de inte sölar i fodret. Kycklingarna skall inte kunna springa med smutsiga fötter i vattnet.

Det finns flera praktiska alternativ på vattenautomater eller  kanske tycker du vattennippel passar dina kycklingar bättre? De flesta kycklingar och höns lär sig snabbt att förstå hur en vattennippel fungerar. Om du använder vattennippel är det viktigt att du varje dag kontrollerar att den fortfarande fungerar och inte blivit tät.

Tips på olika lösningar för vatten till kycklingar:
• Ett lågt blomfat med glaskulor

• Små låga vattenautomater med smal vattenränna (kolla så vattennivån inte ligger för djupt)

Två olika vattenautomater för kycklingar• Vattennippel.

• När kycklingarna blivit ett par veckor och börjar springa omkring kan man ställa den grunda vattenautomaten lite upphöjt, t ex på en upp-och-nedvänd tallrik eller stenplatta.

 

Olika vattentråg passar för olika djur.
Den högra automaten ovan är grund och passar för små kycklingar men större kycklingar kommer troligen krafsa in strömaterialet på vattenytan på några få minuter.

Den vänstra automaten är ganska djup. Därför är det inte säkert att de små kycklingarna kommer att förstå att dricka, eftersom de måste böja sig djupt ner för att hitta vattenytan.

 

Vad skall kycklingarna äta?
Det enklaste är att ge kycklingarna färdigt fullfoder s k ”startfoder”. Detta köps vanligtvis där man köper foder till lantbrukets djur.

Färdigfoder skall vara anpassat till kycklingar i olika ålder och vilken ålder fodret avser skall stå på säcken.

Man skall inte ge unga kycklingar färdigfoder som är avsett för betydligt äldre kycklingare eller värphöns, då detta kan ge magstörningar.

När det är dags att byta till nästa fodersort, är det lämpligt att blanda lite av  det första fodret med det nya fodret i några dagar, så att magarna -vänjer sig.

Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 1/2019! klicka här för att beställa.