Nya hönsregistret – inte lätt att få det rätt

Nya hönsregistret – inte lätt att få det rätt

Det har varit en hel del diskussioner den senaste tiden om det som i dagligt tal beskrivs som Jordbruksverkets ”nya hönsregister”.
Detta anläggningsregister för lantbrukets djur är inte nytt, utan har funnit för flera av lantbrukets djur sedan flera år tillbaka men det nya i kråksången är att det fr o m nu även skall kartlägga vårt lands besättningar av hobbyhöns.

Grundtanken med det nya registret är god.
Syftet är att hinna smittspåra och skydda våra tamdjur och oss själva vid ett utbrott av någon otäck smittsam sjukdom, som annars kan få ödesdigra konsekvenser för både folk och fä.

Bara för att en hönsbesättning är liten, kan den ändå utgöra riskgrupp.
Besök i besättningen, inköp av djur med tveksam hälso­status, minimalt eget smittskydd och snyltgäster hos hönsen i form av olika vilda djur, kan göra att smittor sprids vidare i det fördolda.
Små besättningar kan vara mycket svårare att smitt­spåra, eftersom ingen riktigt lade märke till när det ­startade eller förstår hur det gick till.

Den 21 april 2021 var alltså ett magiskt datum för oss hobby­hönsägare, för det var då alla hönsbesättningar i Sverige skulle ha blivit registrerade i det nya anläggningsregistret.

Med tanke på alla farliga sjukdomar, är det inte så svårt att förstå syftet med att även hönsanläggningar kan behöva registreras. Det är inte heller bara ett eget påhitt från Jordbruksverket (SJV), utan ett gemensamt beslut inom EU.

Dags att göra sin plikt
Positivt inställd och glad i hågen, ville vi i redaktionen på Höns som hobby dra vårt strå till stacken för en säkrare tillvaro.
Att sätta ett kryss i en ruta om att man har höns och skriva ner sin adress kan väl inte vara så svårt…

Vi ögnade lite snabbt igenom informationen på SJV:s hemsida och hajade till när det skulle kosta var och en av oss 50 kr/år. Men en 50-lapp för en säkrare värld, får väl anses som en överkomlig kostnad. Vår hönshobby går ju ändå inte ihop.

Vad menar de egentligen???
Det var ganska uppenbart att SJV ville att blanketten skulle lämnas in via deras e-tjänst på nätet. Vi är inte helt ovana vid webblösningar, så det borde vi väl klara av! Men när vi ­började fylla i uppgifterna måste vi, trots en positiv inställning, medge att det kändes väldigt svårt att göra ett gott jobb! Ju fler frågor vi besvarade – ju mer skeptiska blev vi!

Varför i all sin dar måste SJV veta i hur många hus vi har våra höns?
Vad menar de med att vi skall svara på hur många höns vi maximalt kan trycka in i dessa hus?
Ingen ifrågasatte däremot om storleken på dessa hönshus, hur stora boxarna är eller hur stora hönsen som bor i dessa hus är. En av våra raser väger 500 gram, hos en annan väger tupparna 5 kilo! Man kan väl inte dra alla höns över samma kam?
Vi förstod över huvud taget inte vad SJV hade att göra med den totala ytan på fastigheternas yta. Den skulle anges i hektar, men hur skriver då de som har höns på en villatomt på 500 kvadratmeter i stan? Förmodas de skriva 0 eller 1? Inte ens den frågan gick det att svara rätt på…

Det var inte lätt att få det rätt, men värre blev det när vi tog steget vidare och begärde ut ett registerutdrag för att se hur våra uppgifter presenterades och vilka uppgifter andra personer skulle kunna få ut om oss.

Döm vår förvåning när vi kostnadsfritt och utan större problem fick hem ett brev med personliga uppgifter och känslig information om 90 för oss helt okända hobbyhönsuppfödare!
Där fanns uppgifter om:
Förnamn och efternamn
Anläggningsnummer/Produktionsplatsnummer
Geografisk position= Fastigheten med x-/y-koordinater
Län
Privat bostadsadress med gata/gårdsnamn och postadress
Fastighetsbeteckning
Hur många byggnader som angetts som hönshus
Fastighetens areal
Personnummer!
Privat mobilnnummer
Privat e-postadress
Kundnummer hos Länsstyrelsen
Antalet höns jag tror att jag maximalt kommer ha
Antalet höns jag tror att jag normalt kommer ha

Uppgifter som vi tyckte dessa uppgifter var alldeles för personliga för att lämnas ut vind för våg av en myndighet

Läs om vad vi kom fram till, om rätten att begära ut och lämna ut register enligt offentlighetsprincipen, om Integritetsskyddsmyndighetens regler (IMY) och hur enkelt det tydligen är att känslig information hamnar i fel brevlåda på grund av ett litet klick.
Artikeln hittar du i Höns som hobby nr 3/2021