KÖPA OCH SÄLJA AVELSÄGG.
I denna artikel förklarar vi dels lite allmänt vad som kan vara bra att tänka på när man skall köpa avelsägg.
Vi ger även några tips på frågor som kan vara lämpliga att få svar på innan affären görs upp.
Vad är egentligen ett avelsägg?
För att ett ägg över huvud taget kan anses vara ett avels-ägg bör det finnas en rimlig chans, att det efter korrekt ruvning, skall kunna kläckas en livskraftig kyckling ur ägget.
Man bör kunna anta att ägget är befruktat, äggskalet ska vara helt och skalytan inte förstörd. Innehållet skall inte vara skadat, för gammalt eller på annat sätt negativt påverkat.
Kläcka ägg eller köpa djur?
En stor fördel med att kläcka avelsägg istället för att ta hem nya djur, är att man minimerar risken att få in nya, och ibland allvarliga sjukdomar till sin besättning. Det är betydligt färre sjukdomar som smittar via ägg än via djur.
Dessutom brukar avelsägg vara rätt billiga i inköp, jämfört med prislappen på vuxna djur.
Den främsta nackdelen med att köpa ägg, är att det blir lite som att ”köpa grisen i säcken”. Man ser egentligen inte det man betalar för, utan man måste helt enkelt lita på säljarens uppgifter eller bedöma att kostnaden är värd en chansning.
Man bör dock inse att både önskvärda och mindre önskvärda egenskaper nedärvs. I en besättning är det ofta endast ett fåtal av årets alla kläckta kycklingar, som håller måttet att bli avelsdjur och föra stammen framåt. Resten gallras ut.
Har du också som mål att föra ditt avelsarbete framåt, måste du räkna med att ett liknande arbete måste fortsätta hemma hos dig samt ha förståelse för att alla kläckta kycklingar inte kommer hålla samma höga klass som sina föräldrar.
Dessutom kommer ca 50% (det kännas ofta som många fler) av de kläckta kycklingarna troligtvis utvecklas till tuppar.
Vad har köparen för förväntningar?
Den som fått ägg eller köpt dem billigt på vinst eller förlust, tycker kanske att det är helt okej om kycklingarna som kläcks blir små istället för stora eller bruna istället för svarta.
Det viktigaste för denne hobbyist är kanske att det bara blir ett litet gäng pigga kycklingar, eftersom det här med att kläcka kycklingar mest är ”en kul grej”.
Alla är nöjda och resultatet får ”bli som det blir”.
Näste äggköpare kanske har lagt sina förväntningar på en helt annan nivå! I det här fallet är de planerade kycklingarna tänkta att ge blodförnyelse till en värdefull avelsgrupp.
Det är då av högsta betydelse att föräldradjuren till avelsäggen verkligen lämnar det uppfödaren påstått!
Bara misstanken att avelsgruppen innehåller något korsningsdjur eller någon oönskad egenskap, är tillräckligt för att köparen helst avstår, t o m om äggen hade varit gratis!
Köparen tycker helt enkelt inte det är värt att ödsla tid på att kläcka oönskade kycklingar och är ännu mindre intresserad av att föda upp dem till halvvuxen storlek, bara för att upptäcka att de inte håller måttet!
Men skulle den här köparen istället erbjudas avelsägg från ”rätt” avelsgrupp – alltså från en uppfödare med avelsdjur av önskad toppkvalitet, blir det troligen annat ljud i skällan.
Troligen är då prislappen av sekundär betydelse, eftersom enbart den unika möjligheten att få komma över äggen gör att köparen glatt betalar det som efterfrågas.
Sen får transporten och resten bara lösa sig!
Det är bara att konstatera att det finns olika säljare, olika köpare och helt olika förväntningar.
Men innan man över huvud taget bokar äggen kan det vara smart att ta reda på följande:
I artikeln i nr 2/2021 av Höns som hobby får du tips om vad som kan vara bra att tänka på både för dig som tänkt köpa avelsägg men även för dig som tänkt sälja ägg för kläckning från dina höns.