Föda upp kycklingar.

Oavsett om man har höns för första gången eller har hållit på med hobbyn i många år, är det alltid lika spännande att föda upp egna kycklingar.

Det är nästan lite magiskt hur man kan lägga ett ägg som helt klart bara består av skal, äggvita och äggula till ruvning och bara 3 veckor senare mötas av en liten dunig filur som både äter själv och står på egna ben.

Brahma-kycklingarnas ben ser nästan ut som piprensare
Brahmakycklingranas ben ser nästan ut som piprensare. Det syns direkt att de kommer få mycket fjädrar på benen.

Några månader senare har den lilla krabaten utvecklats till en sjävständig tupp eller höna som kan lägga nya ägg.
Men för att ge kycklingarna de bästa möjligheterna att utvecklas, är det några viktiga saker man bör tänka på.
Det är inte så komplicerat. Har man lite djurvana sedan tidigare eller är beredd att lära sig, löser sig det mesta av sig självt.
Men några tips kan alltid vara bra att få med sig på vägen.
[wcm_restrict]

Kycklingar i kläckmaskin
De här kycklingarna är bara någon timme gamla

Oavsett om kycklingarna kläcks under höna eller i kläckmaskin är de som nykläckta våta och ömtåliga och måste få tid att torka och lära sig att gå i lugn och ro.

Det sista som händer innan kycklingen kläcks, är att äggulan dras in i magen. Denna fungerar som energireserv och gör att kycklingen varken behöver och inte heller bör äta något under de två första dygnen efter kläckning.

En kyckling som kläckts i maskin brukar få ligga kvar 1-2 dagar i maskinen.

Om kycklingen kläcks under höna, brukar hon ligga kvar och värma sina små och småprata med dem ca ett dygn efter kläckning. Under denna tid lär de sig gå stadigare och präglas samtidigt på hennes läte.

När hon sen går upp från redet, förstår kycklingarna att följa henne när hon lockar på dem och när de fryser kryper de in  under hönan för att värma sig.

En kyckling som mår bra, håller sig lättare frisk!

Man behöver ju inte gå längre än till sig själv för att förstå vad menas:
Om man har sovit dåligt, fryser eller är alldeles för varm, har druckit för lite, ätit för lite eller ätit något man inte tål, har stått i drag, gått med blöta kläder och har ont i magen, ja, då är risken stor att man blir sjuk.

Precis så är det med djuren och inte minst med små kycklingar som inte har några fett- eller vätskereserver, inte har hunnit bygga upp -någon motståndskraft och inte har några värmande fjädrar att skydda sig med.

Några tips för dig som vill föda upp kycklingar som hobby.

Var och hur skall kycklingarna bo?
Först bör man tänka igenom var man har tänkt att ha kycklingarna och hur de skall bo för att det skall fungera så bra som möjligt för alla.

Kycklingar är små och söta, så visst kan det nästan vara lockande att föda upp dem i badrummet…

Men kycklingar dammar!
Dammet kommer från fjädrarna som snabbt växer ut och det kommer lägga sig över allting som ett lätt och vitt stoft!
Allt i rummet kommer bli dammigt och eftersom dammet består av väldigt små partiklar, är det inte speciellt nyttigt att andas in, speciellt inte i miljön där du bor.

Det är alltså inte lämpligt att ha kycklingar i bostaden. Skulle du falla för frestelsen, bör du absolut ha en ”plan B”, åtminstone efter några få dagar!

Kycklingar vid vattenautomat
Kycklingar skall alltid ha tillgång till friskt vatten

Kycklingar under höna
Om du haft en höna som ruvat fram kycklingarna, är det mest bara att ge hönan rätt skötsel, se till att kycklingarna har foder som är anpassat för kycklingar, hålla rent hos -hönan och ser till att vattenautomaten är anpassad för de små.

Låt gärna hönan lära känna sina kycklingar något avskiljt den första tiden, t ex i en egen låda. I senare nummer av tidningen kommer en artikel med tips som kan vara bra att känna till när man skall ruva fram kycklingar under en höna.

För den som skall föda upp kycklingar utan höna, kommer här lite tips som kan underlätta när man skall ta hand om de små.

Kycklingarnas låda
Den första tiden är det enklast att ha kycklingarna i någon mindre typ av låda.

När de blir lite större och behöver mer utrymme, brukar det vara praktiskt att göra en större avskärmning eller box.
Rummet skall vara dragfritt och kycklingar skall ha tillgång till dagsljus. Men tänkt på att inte placera dem i direkt solljus, för då kan det bli för varmt.

Det bör vara enkelt att städa, för det kommer du få göra ofta!

En bra regel för att veta när det är städdags, är när du tycker det verkar äckligt att sätta ner din hand på bottenunderlaget – då är det hög tid!

Nykläckta kycklingar kan vara lite ostadiga på benen och de kan lätt halka om du har tidningspapper i lådan med risk att för att de fläker sig.

För att undvika att detta händer, kan man lägga en liten handduk eller annan grövre tygbit under värmekällan, där kycklingarna kommer tillbringa sin första tid. Efter ett par dagar är de stadigare på benen och handduken kan tas bort.

Inredd kycklinglåda av wellpapp
Så här kan en billig, enkel låda för lite större kycklingar se ut. Den är gjord av wellpapp-emballage. Inredd med vattenautomat, foder tråg, värmetak och sandbad. Bottenmaterialet är hackad halm. Vattenautomaten står på ett upp-och-nedvänt blomfat för att komma upp från strömaterialet.

Tillskottsvärme
Unga kycklingar som inte är täckta med fjädrar på ryggen behöver i princip alltid tillskottsvärme.
[/wcm_restrict]
Tillskottsvärme till en kyckling utan höna skall komma uppifrån och det vanligaste är att man använder värmelampa, värmetak eller liknande.

Kyckling, Holländsk vitthätta, dvärg
En ej färdigutfälld kyckling av rasen Holländsk vithätta, dvärg

Temperaturen i lådan skall justeras så att det passar kycklingarna allt eftersom de växer.

Om man känner sig osäker kan man lägga en termometer på platsen där man tänkt att kycklingarna skall ligga och värma sig. Där det är som varmast, bör det för nykläckta kycklingar ligga runt 37 grader.
[wcm_restrict]
Om man använder värmelampa är det enklast att man själv känner med sin hand på den varmaste platsen under lampan där kycklingarna har det varmast. Det skall vara precis så varmt så att det känns skönt utan att brännas.

(På samma sätt som när man skall bada ett spädbarn och kontrollerar badtemperaturen genom att sätta ner armbågen i badvattnet. Eller när man skall baka och känner på deg-spadet med fingret, så att det är lagom varmt för jästen.)

Titta på dina kycklingarna!
Ligger de sig i en tät klunga precis under lampan och kanske till och med piper – ja då är det för kallt.
Lägger de sig långt från lampan och kanske till och med håller näbben lite öppen, ja då är det alldeles för varmt!

Det är lika allvarligt om kycklingarna blir för varma som om de blir för kalla!
Lådans/boxens storlek och värmekällan måste alltså anpassas till antalet kycklingar, deras ålder och storlek.
Lådan skall vara stor nog, så att kycklingarna kan komma undan från värmen!

Nakenhalshöna med kycklingar
Höna av rasen Nakenhals visar maten för sina kycklingar

Allteftersom kycklingarna får fjädrar är det lämpligt att gradvis öka avståndet mellan värmen och kycklingarna, så att de efter hand vänjs av från värmen.

När de är fullfjädrade på ryggen kan de vänjas av från värmen helt, såvida det inte är väldigt kallt i rummet där de bor.

Om man står en stund och studerar kycklingarna varje dag när man matat dem, lär man sig snabbt att se att de mår bra och har det lagom varmt.

 

Några tips om värmekällor
Kontrollera noga att armaturen och lampan är ordentligt förankrade och att det inte finns någon risk att den ramlar ner eller kommer i kontakt med något som kan ta eld.

Av samma orsak kan en papplåda och värmelampa ibland vara en riskabel kombination!

Om du använder en keramiklampa som värmer utan att avge något ljus, är det viktigt att du kontrollera att den verkligen fungerar.

Det enklaste sättet är återigen att titta på kycklingarna. Om de ligger i en hög eller går omkring och piper så är något fel och troligen fryser de. Akta dig själv så att du inte bränner dig på lampan. Det är lätt att komma emot med en arm när man inte ser att lampan är på.

Vattenskål med glaskulor till kycklingar
Ett lågt fat fyllt med glaskulor förhindar att nykläckta kycklingar ramlar i och drunknar.

Har du kycklingarna i ett torrlagt akvarium/terrarium måste du tänka på så att inte glaset lagrar värme som gör att det blir för varmt. Ett tips är att lägga en frigolitskiva i botten mellan glas och värmelampa. Frigoliten isolerar mot värme och kyla och skyddar samtidigt bottenglaset. Frigoliten bör täckas med en skiva, tidningar eller liknande så att inte kycklingarna kommer åt att picka i sig frigoliten.

[/wcm_restrict]
Ständig tillgång till friskt vatten
Vattnet hos kycklingarna skall vara friskt och vattenautomaten skall diskas minst en gång per dag. Luktar det konstigt eller du ser en beläggning är det hög tid att diska. Eller även här – skulle du inte vilja dricka av vattnet själv – diska!

Kontrollera att vattenautomaten eller liknande verkligen fungerar ihop med dina kycklingar.

Vattenflaska för kycklingar
Vattenautomat som är uppställd på stenplatta. Detta förhindrar att kycklingarna kliver i maten. Plattans höjd gör också att de inte lika lätt smutsar ner vattnet med strö.

• De måste kunna nå vattnet.

• Det får inte finnas någon risk att de ramlar i och drunknar.

• Behållaren skall rymma tillräckligt med vatten för den mängd kycklingar du har. Vattnet skall inte ta slut innan du kommer och fyller på igen.

• Den skall vara lätt att hålla ren, så att den inte blir en grogrund för bakterier.

• Ställ vattnet så att det inte står direkt under värmen för då blir det snabbare dåligt. Maten kan de första dagarna ställas nära värmekällan, så att kycklingarna hittar det. Sen kan det flyttas längre bort, gärna en bit från vattnet så att de inte sölar i fodret. Kycklingarna skall inte kunna springa med smutsiga fötter i vattnet.

Det finns flera praktiska alternativ på vattenautomater eller  kanske tycker du vattennippel passar dina kycklingar bättre? De flesta kycklingar och höns lär sig snabbt att förstå hur en vattennippel fungerar. Om du använder vattennippel är det viktigt att du varje dag kontrollerar att den fortfarande fungerar och inte blivit tät.

Tips på olika lösningar för vatten till kycklingar:
• Ett lågt blomfat med glaskulor

• Små låga vattenautomater med smal vattenränna (kolla så vattennivån inte ligger för djupt)

Två olika vattenautomater för kycklingar• Vattennippel.

• När kycklingarna blivit ett par veckor och börjar springa omkring kan man ställa den grunda vattenautomaten lite upphöjt, t ex på en upp-och-nedvänd tallrik eller stenplatta.

 

Olika vattentråg passar för olika djur.
Den högra automaten ovan är grund och passar för små kycklingar men större kycklingar kommer troligen krafsa in strömaterialet på vattenytan på några få minuter.

Den vänstra automaten är ganska djup. Därför är det inte säkert att de små kycklingarna kommer att förstå att dricka, eftersom de måste böja sig djupt ner för att hitta vattenytan.

 

Vad skall kycklingarna äta?
Det enklaste är att ge kycklingarna färdigt fullfoder s k ”startfoder”. Detta köps vanligtvis där man köper foder till lantbrukets djur.

Färdigfoder skall vara anpassat till kycklingar i olika ålder och vilken ålder fodret avser skall stå på säcken.

Man skall inte ge unga kycklingar färdigfoder som är avsett för betydligt äldre kycklingare eller värphöns, då detta kan ge magstörningar.

När det är dags att byta till nästa fodersort, är det lämpligt att blanda lite av  det första fodret med det nya fodret i några dagar, så att magarna -vänjer sig.
[wcm_restrict]
Kycklingfoder i olika fraktionerRätt foder till rätt djur och i rätt storlek
Bilden nedan visar två olika sorters färdigfoder i form av pelletskross. Fodret kommer från samma tillverkare.

Problemet i det här fallet var att startfodret till vänster (för upp till sex veckors ålder), var för grovt för att de nykläckta kycklingarna skulle kunna äta av det.

Startfodret borde istället haft samma storleksfraktion som ”tillväxtfodret” till höger (för kycklingar över 6 veckor).

Men för de större kycklingar som ”tillväxtfodret” var avsett för blev det också fel, eftersom äldre kycklingar helst väljer de större kornen. Följden blev att de ratade ”mjölet” och det blev mycket onödigt foderspill.

Det kan tyckas självklart att fodret man köper skall passa de djur det är avsett för men det gäller att ha koll på läget.

Skulle du råka ut för att få hem överstort foder till småkycklingar, kan du köra det i mixer eller som en brutalare variant lägga det mellan två tidningar och slå till lite lätt med släggan. En vecka senare är de större och problemet är löst.

 

Tillskott och godis
Det är bra om man kan lära kycklingarna att äta grönt och lite annat när de blivit minst någon vecka. Det är både nyttigt och ger sysselsättning.

Du kan t ex ge dem smulat havregryn, grodda småfågelfrön (t ex hirsfrön), skorpsmulor, finklippt gräs, våtarv, vitklöverblad och finklippta maskrosblad. De bör ha tillgång till grus eller liknande från ca 1 månads ålder.

I övrigt äter kycklingar samma foder som vuxna höns, (ej värpfoder). Se bara till att det är anpassat till deras storlek och det skall inte innehålla matrester med mycket salt.

Om man ger kycklingarna rätt foder, är det ingen risk att de äter ihjäl sig. Kycklingar skall ha ständig tillgång till foder.

 

Slut med kokta ägg
I äldre litteratur är det vanligt med rekommendationer om att ge unga kycklingar kokta ägg.

Enligt nuvarande regler får man inte ge höns ”livsmedel som inte bearbetats i en godkänd livsmedelsanläggning” och dit räknas kokta ägg. Äggfoder till fåglar finns i djuraffären

Den som är intresserad kan hitta mer information på Jordbruksverkets hemsida.  www.sjv.se

 

Ibland blir det fel

Så händer det som inte skulle hända: Du tittar ner i lådan med kycklingar och upptäcker att något är fel!

En kyckling kanske står och blundar, ser trött ut och  hänger med vingarna och  blundar.
Detta kan vara tecken på att den är uttorkad för att den inte har hittat vattnet.

Visa den vattnet och doppa försiktigt ner näbben i vattnet. Om kycklingen är törstig brukar den fortsätta dricka själv. Håll kycklingen under fortsatt uppsikt ett par dagar.

Kycklingar som är rena i rumpan
Friska kycklingar är torra och rena i rumpan

Kletigt eller intorkat bajs sitter fast vid kloaken
Detta gör snabbt att kycklingen blir förstoppad.

Dra inte i klumpen, utan lös försiktigt bort smutsen med ljummet vatten. Håll koll på kycklingen några dagar.

Detta kan bero på att kycklingarna har fått foder för snabbt efter kläckning – innan det gått två dagar. Detta drabbar oftast de sist kläckta kycklingarna i kullen eftersom de ju är  yngre när de börjar äta än de först kläckta.

Håll därför lite extra koll på eftersläntare.

 

Blodig avföring
Kan vara tecken på Koccidios! Du hittar en separat artikel om Koccidios på annan plats i denna tidning.

 

Kycklingen ligger i spagat och kan inte gå.
Den kan ha halkat och skadat sig. Om de får hjälp att hålla in benen omgående kan den läkna ihop. Obs! Detta kan vara en ärftlig defekt, så när denna kyckling blir vuxen bör den eventuellt inte användas i avel.

 

Liege kyckling
Liege kyckling

Ta reda på vad det är för kycklingar du tänker köpa.

Alla kycklingar är små och söta.
Men olika raser blir olika stora, kommer kräva olika mycket utrymme, bli mer eller mindre flygbenägna, revirhävdande eller bara bli anmärkningsvärt små eller stora.

Den lilla kycklingen som sitter i handen nedan, är av samma ras som tuppen på nästa sidan.

Tuppen, av rasen Liege, är här på sitt första år och han kommer bli både högre och kraftigare.

En lugn och snäll ras, som dock behöver mycket utrymme!

 

Tupp av rasen Liege
En tupp av rasen Liege

 

Näbben är sned, går i kors och stänger inte rätt.
Detta kallas för korsnäbb.

Tillståndet kan vara olika allvarligt, beroende på hur mycket fel näbben växer. Tyvärr brukar tillståndet blir värre efter hand.
Om kycklingen har svårt att äta bör den avlivas och korsbettet kan göra så att ansiktet växer snett.
Orsaken kan vara både ärftliga, kläcknings-relaterade och miljömässiga faktorer.

En kyckling med korsnäbb skall inte användas i avel, då denna missbildning kan vara ärftlig.

Ungkycklingar av Engelsk Araucana
Ungkycklingar av Engelsk Araucana

Klumpar på klorna
Dessa uppstår vanligtvis då kycklingarna springer omkring på tidningspapper i avföring, vatten och foder.
Blandningen torkar i värmen och blir jättehård. Lös upp med ljummet vatten, för klumparna kan störa klornas tillväxt.
Städa oftare och byt till bättre foder- resp vattenautomat.

Skydda dina kycklingar från andra djur
Det är inte säkert att alla familjemedlemmar ser på de nya kycklingarna på samma sätt som du.

Även om familjens ev hundar och katter vanligtvis vet vilka djur som hör till famljen eller ej, är det alltid en risk att en hund blir avundsjuk när alla i familjen är ute och tittar och berömmer de fantastiskt söta kycklingarna eller att en katt faller för en frestelse. Fundera över om du bör lägga ett tak över kycklingarna. Varningen gäller även mot vilda djur.

 

Olika modeller heatbagsKycklingar på resa
Om du skall transportera små kycklingar, är det viktigt att de inte blir nedkylda under transporten.

Om du inte vet om säljaren har en lämplig låda – ta med en egen, t ex en kylväska.

För att kylväskan skall vara varm när du stoppar ner kycklingarna, kan du när du åker hemifrån lägga i en flaska med varmt vatten. Denna flaska tar du sedan bort innan kycklingarna stoppas i, så att de inte blir skadade om flaskan kommer i rullning. Kom ihåg att se till så de får syre.

Ett annat alternativ för att hålla värmen, är att använda s k ”handvärmare”, som man t ex kan hitta i sportaffärer.

En heatbag är en påse som efter att man öppnat den avger värme i 6-12 timmar. Vissa kan bli väldigt varma, lägg den därför gärna med lite tyg runt så att kycklingarna inte kommer i direktkontakt och bränner sig.

Är kycklingarna äldre än 2 dygn och transporten är lång, måste de få tid att äta och dricka under resan.

De äter och dricker inte i en mörk låda, så du behöver därför  stanna till och låta dem äta med lådan öppen.

Värm upp bilen och öppna lådan. Under tiden passar du förslagsvis själv på att ta en välbehövlig fikapaus.

Brahmahöna med kycklingar
Brahmahöna med kycklingar
Kyckling av Holländsk vithätta
Kyckling av Holländsk vithätta

Dags att flytta in till flocken?
Om man har kycklingarna hos höna, är det ofta inte kycklingarnas ålder som bestämmer när den lilla gruppen går att släppa in i hönshuset, utan hur beskyddande hönan är.

Vissa ruvhöns bryr sig inte alls om de andra hönsen i hönshuset, medan andra nyblivna mödrar blir helt tokiga och får så fullt upp med att slåss med de andra hönsen att de glömmer bort att ta hand om sina kycklingar.

Detsamma gäller de övriga vuxna djuren i flocken.

Vissa hönor och tuppar tycker bara det är trevligt med små nykomlingar medan andra verkar tycka att de mest liknar råttor och möss, som bör förpassas från hönshuset så fort som möjligt.

 

Släpp ihop djuren under uppsikt när du är hemma och kan titta till dem.

Kyckling-gömma
När det gäller fullt befjädrade kycklingar som inte går med  höna, kan ett tips vara att sätta ihop en liten inhägnad av galler. Gallrets maskorna skall vara stora nog för kycklingarna att springa igenom.

Glöm inte sätta på ett tak, så att inte större höns och tuppar kan ta sig in i lådan.
I lådan ställer du kycklingarnas mat och vatten och om så behövs ev tillskottsvärme.
Första dygnet sätter du dit en papp eller skiva, så att kycklingarna lär sig var de bor.
Sen öppnar du och kycklingarna kan nu springa ut genom gallret till de stora djuren och tillbaka in i skydd igen, när de behöver äta eller värma sig.
Kolla en sväng extra innan du släcker på kvällen, så att alla är på rätt plats.

 

Titta och njut!
Så ett sista råd: Ägna dig en stund varje dag, när du har gett mat och vatten, för att bara stå och titta på dina kycklingar.

Det gör dig lugn och glad och ganska snart kommer du att bli expert på att se om någon kyckling inte uppför sig som de andra.

Då har du kommit långt och vinner viktig tid om en eller flera kyckling visar tecken på att inte må bra.   

Dagsgammal vit svartfjädrad silkeskyckling
Dagsgammal vit svartfjädrad silkeskyckling

 

[/wcm_restrict]

Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 1/2019! klicka här för att beställa.