Höst i hönshuset

Nu gäller det att njuta medan tid är och förbereda så att allt fungerar i vinter!

Sommaren lider nu mot sitt slut. Vi har för hoppningsvis några härliga sensommarkvällar kvar men på de flesta håll är det redan mörkt när väckarklockan ringer och det mörknar också allt tidigare på kvällarna.

Även om man helst vill förtränga vad som komma skall, kan det av ren självbevarelsedrift vara lämpligt att fundera igenom hur man skall lösa hönshållningen i vinter, så att det blir så bekvämt och funktionellt för alla som möjligt.

Har du plats?

För flera av oss börjar det bli hög tid att fundera igenom hur man skall få plats med alla djur i vinter. Kycklingarna som var så små när de kläcktes, har nu vuxit till sig rejält och som vuxna kommer de att ta plats!

Än så länge går det kanske att ha alla djur ute som vanligt. Men det kan ändå vara smart att ha tänk ut en ”plan B”, om hösten blir väldigt regnig, vintern kommer tidigt eller om det kommer en varning från Jordbruksverket om att fågelinfluensan är i antågande, så att hönsen för sin egen skull måste hållas inne.

Sälja och köpa djur

Om du kommer fram till att du har för många djur – gå igenom vilka du tänkt behålla och sälj överskottet så snart som möjligt. Senare i höst är du inte ensam om att börja upptäcka att det kan komma att bli trångt!

Motsatt förhållande gäller om du vill köpa in djur.

Det är nu du skall passa på att handla!

Det är nu utbudet är som störst, uppfödarna har överskott och du har chansen att få tag på fina, utväxta ungdjur av hög kvalitet.

Om du har en ras som du är väldigt fäst vid, fundera över vad du gör om din avelstupp skulle dö. Kan det vara en god idé att köpa in en att ha i reserv?

För det är inte så troligt, att du tidigt nästa vår får möjlighet att köpa en fin avelstupp av bra kvalitet om du själv råkar stå utan.

För har man som uppfödare ”gjort grovjobbet” och städat och fött sina avelsdjur en hel vinter, är det knappast troligt att man är pigg på att sälja dem när våren kommer och det är dags att sätta ihop de egna avelsgrupperna.

De extra avelsdjuren brukar uppfödarna släppa på först när de ser att de säkrat upp med nya ungdjur och då är vi oftast redan inne i maj-juni.

Gallra bland ungdjuren

Varför tjatas det så mycket om att man skall ”gallra bland ungdjuren”?

Det är väl bättre att spara några extra, så man har, om någon ”faller ifrån…”.

Mitt råd är att vända på steken istället. Spara enbart dina absolut bästa djur, för att ge dem både utrymme i flocken och utrymme att fysiskt växa till sig på.

Du minskar ditt arbete, foderkostnad och ev stressmoment för alla.

Många uppfödare delar även upp unghönor och ungtuppar i separata grupper. Hönorna får då lugn och ro och tupparna slipper tjafsa om tjejerna och kan ägna sig åt att äta och växa istället.
[wcm_restrict]
Den främsta orsaken varför man gallrar bland sina djur, är för att man själv vill bestämma vilka som bör få de bästa förutsättningarna för att vara kvar.

Om man behåller för många djur på liten yta, slutar det ofta med en massa arbete med djur som slåss

och bråkar istället för att äta, med risk för att de tacklar av, får ohyra och djuren kommer troligen även gallra sig själva till lämpligt antal – den hårda vägen.

Det tråkigaste var bara att du själv inte fick vara med och välja!

Leta ohyra

Sensommaren är ohyrans tid!

När det är varmt, fuktigt och extra många djur i boxarna, gäller det att man inte ligger på latsidan.

Gå ut med ficklampa och lys på väggarna, dra med fingret under sittpinnarna – fingret skall inte bli rött/brunt av blodfyllda mosade kvalster eller blodrester.

Kontrollera även så att inte djuren är fulla av fjäderätare eller löss. Det skall inte vara något som sitter still i klumpar, kryper eller springer bland fjädrarna. Titta bland fjädrarna på djurens nacke, lår, vid kloaken och i skägg och hätta om dina djur har det. Samtidigt kontrollerar du benen. Fjällen skall vara jämna och glatta.

Om fjällen står ut eller är skrovliga kan det vara tecken på kalkben. Ett smärtsamt tillstånd som orsakas av ett ohyrekvalster som borrar sig in under benens fjäll och avsöndrar kalkavlagringar. Det smittar och måste behandlas.

Skydda dina djur från rovdjur!

Läs förslagsvis artikeln om rovdjur på annan plats i denna tidning.

Skördetid

Ta vara på naturens skafferi.

Skörda de sista nässlorna, plocka fallfrukt och bär. Om gräset växer fortfarande – klipp det lagom långt men undvik att ge långa grässtrån som kan fastna i krävan.

Förbered dig inför snö och regn

Städa upp i ev kullhus som du bara hade tillfälligt över sommaren och riv tillfälliga inhägnader.

Plocka undan och förvara galler och nät så att de är hela, rena och trevliga att ta fram till våren igen.

Oskyddat virke som står ute över vintern ruttnar oftast fortare än man tror!

Åk på hönsutställning!

Hösten är hönsutställningarnas tid!

Orsaken varför hönsutställningarna arrangeras  just på hösten, är att djuren då brukar vara som finast.

Ungdjuren har då förhoppningsvis fällt ut hela sin fjäderdräkt, tupparna spatserar stolt med en full uppsättning av nya fina segelfjädrar i stjärten och unghönorna har mognat till och har troligen nyss värpt sina första ägg.

Man kan riktigt se att utställningsdjuren strålar av välmående efter en härlig sommar utomhus.

Ofta arrangeras mindre lokala hönsutställningar i september/oktober, förhoppningsvis inte så långt från där du bor. Den stora finalen brukar hållas i november och arrangeras av Svenska Rasfjäderfäförbundet.
[/wcm_restrict]

Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 3/2019! klicka här för att beställa.