På hönsutställning
I slutet av november arrangerades Sveriges största hönsutställning, en händelse som vi naturligtvis inte ville missa!
Arrangör var Svenska Rasfjäderfäförbundet och totalt visades över 1000 höns, ankor, gäss och kalkoner i Tånga-hallen i Vårgårda.
Denna så kallade Nationalutställning för rasfjäderfä, kan beskrivas som rashönsens SM.
Under fyra dagar, varav de två sista var öppna för publik, var det aktivitet på hög nivå.
15 domare, både svenska och danska, hade fått den digra uppgiften att ge varje djur en individuell bedömning.
Senare, på lördagen och inför publik, utsågs även det djur som fick den hedervärda titeln ”Best in show”.
Det är inte bara hönsen som synas noga, uppfödaren bör också ha gjort sin läxa. I den så kallade Rasfjäderfästandarden finns varje ras och färg exakt beskriven och inget bör lämnas åt slumpen. För på slutet kan det vara fel färg på fotsulorna, en svart fjäderdräkt som skimrar i fel färg, en tagg på kammen som är ojämn, en felfärgad klo, en trasig fjäder, fel färg på underdunet eller fel storlek eller färg på ringen som fäller det slutliga avgörandet och som gör att djuret i buren tappar poäng.
Men en hönsutställning är inte bara burar, bedömningskort, priser och rosetter!
För är man bara en liten aning intresserad av höns, finns det många orsaker till varför det kan vara roligt att besöka en hönsutställning.
Det är här man får möjligheten att se en mängd av de hönsraser ”live” som man bara kanske läst om, sett foton på i sociala medier och ev funderat på att skaffa.
Men det är framför allt ett unikt tillfälle att träffa likasinnade, att få råd och inspiration inom den hobby man kanske nästan trodde att man var ensam om och som man nu upptäcker fyller en hel utställningshall med likasinnade!
Ibland förekommer det även försäljning, så det kan vara läge att köpa hem en ny vattenautomat, redägg eller varför inte en ny äggkläckningsmaskin.
Nästa gång du besöker en hönsutställning – ta vara på möjligheten att träffa alla specialisterna på plats!
Är du bara beredd att lyssna, kan du många gånger få seriösa och beprövade tips av likasinnade, som kanske hållit på med hobbyn under mer än halva livet.
Skulle du inte vara det minsta intresserad av just rashöns, är ändå hönsens skötsel densamma, oavsett om du istället håller på med lantraser, bevarandearbete eller ”bara” har några korsningshöns i trädgården för att det är så roligt!
Så passa på att fråga, troligen kommer ingen tycka att dina frågor är konstiga för alla har någon gång varit nybörjare.
På årets Nationalutställning visades drygt 700 höns, 250 ankor, ett 20-tal gäss och lika många prydnadsfjäderfän i form av pärlhöns och kalkoner.
Best in Show blev en silver viltfärgad Streicher anka, utställd av Lars Hermodsson.
Denna artikel och ett stort bildkollage från utställningen hittar du i nr 4/2019 av tidningen Höns som hobby.