Kan rädda hönor ge rädda kycklingar?

Fråga:

Kan nervösa höns ge nervösa kycklingar, även om äggen kläcks i maskin?

Jag har en jättefin höna som jag gärna vill få kycklingar från men hon är så fruktansvärt nervös i sitt sätt.

Jag har försökt kläcka hennes ägg i maskin och sedan lagt dem under en lugn höna men jag upplever att alla kycklingar efter den ”stressade hönan” också blir jättehispiga.

Kan ”hispigheten” följa med till ägget?

 

Svar:

Din fråga är jätteintressant!

Nyfiken och orädd! Foto: Isabella Poulsen

Först och främst kan det ju faktiskt vara något ärftligt ”fel” på din höna. Hon kanske uppfattar saker och ting på ett helt annat sätt än andra höns, hon kanske har synfel, någon medfödd skada eller har varit med om en skrämmande upplevelse. Om hon har något medfött fel, kan det ju vara ärftligt. Men det är ju ganska svårt att se på en höna om hon har en mentalt ärftlig fel, eftersom den kanske bara visar sig som panik.

När vi människor blir utsatta för en plötslig händelse som gör oss arga eller rädda, utsöndrar vår kropp blixtsnabbt hormonet adrenalin.

Hjärtat börjar pumpa fortare, våra sinnen skärps, vi reagerar snabbare, blir starkare, känner mindre smärta och vi blir automatiskt förberedda för att slåss eller kunna ta till flykt.

Hos höns fungerar det ungefär likadant. Hönans kropp utsöndrar också ett hormon, som vid stress hjälper henne att ”kicka igång” hennes ”flykt- och fight-egenskaper”.

Men vad man nyligen kommit fram till och som gör din fråga så intressant, är att…

Detta är ett utdrag ur artikeln ”Kan rädda hönor ge rädda kycklingar?”, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 4! klicka här för att beställa.