Om över 100 hönsraser, del 3

Storlek och färg på äggen
Man brukar lite slarvigt säga att ett normalstort ägg väger runt 55 gram.
Men när det gäller värphybriderna kan äggvikten ligga betydligt högre, eftersom man avlat fram det kunden vill ha.
Bland de mer normala hönsraserna eller korsningar däremellan, varierar äggvikten av naturliga skäl efter hönans storlek.
Eftersom äggets storlek är en viktig del i avelsarbetet, då en höna som lägger för stora ägg för sin kropp inte blir så långlivad och "för små ägg" hos avelsdjuren troligen bidrar till att storleken på djuren i flocken minskar allt eftersom generationerna byts ut.
Därför finns det nedtecknat en rasstandard för de flesta hönsraser och i denna beskrivs bl a vad som räknas som för rasen räknas som ett normalstort ägg och vad detta bör väga. Denna vikt är väl inte skriven i sten, men ger ändå en nyttig fingervisning om vad som är rimligt.
En dvärghöna som lägger ägg som kanske väger 10 gram mer än rekommenderat, är troligen för stor för att vara ett föredömligt exempel för sin ras. Samtidigt som en höna av stor ras som lägger ägg som kanske väger 10 gram för lite, troligen är en ganska småväxt representant för sin ras eller har något annat fel som man kanske inte vill föra vidare till nästa generation.
Men är det en unghöna som lagt ägget, är en mindre ägg-storlek/vikt helt normalt. Alla gener finns med i ägget, även om kycklingen när den kläcks ev är onödigt liten i växten.

Några exempel på idealvikten för ägg hos några av våra minsta hönsraser:
28 gram
Antwerpen skägghöns
Bantam
Dvärgfönix
Moderna Engelska dvärgstridshöns

Några exempel på idealvikten för ägg hos några av de större hönsraserna:
Över 64 gram
Barnevelder
Jersey Jätte
La Fléche (72 gram!)
Maran Svart koppar
Minorka
Rhode Island Red (RIR)
Welsumer

Äggskalets färg
När man håller på med hönor är naturligt att man även tycket färgen på äggskalet är intressant.
Visst blir man ännu lite mer sugen, när man står framför en skål med nykokta ägg och får välja mellan ett mörkbrunt, ljusbrunt, vitt eller  grönt 🙂
Gillar man gröna ägg kan det vara intressant att veta att bland grönsäggsvärparna utmärker sig Araucana och Engelsk Araucana genom att deras gröna äggfärg går rätt igenom skalet, d v s man blir lite extra glad när man skalar ägget, för äggskalet är grönt även på insidan!

Här följer exempel på äggfärgerna hos några stora hönsraser.

Vita ägg
Andalusier
Appenzeller
Hamburger
Paduan
Holländsk Vithätta

Cremefärgade
Ayam Cemani
Brahma
Faverolle
Kochin
Malay
Silkeshöns
Vorwerk
Wyandotte

Ljusbruna ägg
Australorps
Plymouth Rock
Sussex
Svarthöns

Bruna ägg
Barnevelder
New Hampshire

Mörkbruna ägg
Croad Langshan
Maran Svart koppar
Rhode Island Red (RIR)
Welsumer

Gröna/turkosblå ägg
Araucana
Engelsk Arucana
Isbar
Schindelaar
Silverudds blå

Svarta ägg
Ibland dyker det på sociala medier upp någon som försöker sälja svarta hönsägg, vanligtvis till anmärkningsvärt högt pris...
Ett tips är att du spar dina pengar till något roligare, eftersom det än så länge inte finns någon hönsras som värper svarta ägg! Orsaken är enkel - den finns inte någon gen hos höns som ger svart äggfärg.
Däremot finns det ankor (Cayugaanka) som värper ganska svarta ägg. Men observera, att precis som hos höns är äggfärgen även hos ankor starkast i färgen i början av värpsäsongen. Ganska snart bleknar äggen, när ”färgpatronerna” i äggledarna börjar ”ta slut”. Så en bit in i värpsäsongen har de svarta äggen oftast bleknat ner mot det mer ”mörkt smutsfärgade” hållet.

Klicka här för att fortsätta på del 4

Klicka här för att komma till del 2