Moderna Engelska dvärgstridshöns

Dvärg-MES

Moderna Engelska dvärgstridshöns, eller dvärg-MES:ar som de ofta kallas, har trots sitt namn aldrig någonsin använts vid tuppfäktning.
Det är en social och trevlig liten hönsras, som tagits fram enbart för att visas upp på utställning.
De är positiva och nyfikna små varelser som är lätta att känna igen med sina långa ben och högresta hållning.
De utmärker sig redan i kycklinglådan, för de kan nästan inte låta bli att komma fram och titta när det händer något spännande eller om det bjuds på något gott.
MES:ar är kända för att vara lätta att få hand-tama.
Tuppens hållning är stolt och högrest.
Han förflyttar sig med höga steg och påminner helt klart om en liten stolt soldat när han spatserar runt i flocken på tå.

Men hur har då rasen fått sitt namn?
Som för så många andra hönsraser, får vi förflytta oss tillbaka till början av 1800-talet. På den tiden var tuppfäktning ett stort folknöje och det fanns en hel yrkeskår som födde upp, tränade och avlade fram tuppar för tupp-fäktning.
Priserna för en bra stridstupp kunde på den tiden vara astronomiska!
Men i mitten av 1800-talet förändrades allt!
Drottning Victoria av England stiftade då en lag, som..

Hönsaveln fortsatte, men engelsmännen lade nu sin energi och ekonomi på att…

För en MES är typen det viktigaste.
Detta innebär att man bedömer kroppshållningen hårdare än färgen och det är faktiskt så att man tränar utställningsdjuren före utställning, så att de precis som en utställningshund, lär sig att sträcka på sig och visar upp sig från sin snyggaste sida när domaren kommer med sin domarstav.

De långa benen är också en viktig punkt i rasbeskrivningen. De skall vara långa men med benvinkel, så att fågeln får en vettig balans på sin högresta hållning.

Kroppen skall vara…

Du kan läsa hela artikeln i tidningen Höns som hobby nr 1/2020, där det även finns med många foton på Moderna Engelska dvärgstridshöns i olika färger! Klicka här för att beställa