Vad är ett avelsägg?
Det spelar väl inte någon roll vilka ägg man lägger för kläckning? Det är väl ägg som ägg!
Om bara hönan värper och tuppen går i hönsgården, är det väl bara att börja kläcka?
Det kan man kanske tycka, men när det gäller avelsägg är bara det bästa gott nog.
Det ligger nära till hands att skylla ett dåligt kläck på allt från vårdslös frakthantering, dålig kläckmaskin, slarvig höna, ohyra i redet o s v.
Men har du koll på vad som egentligen har hänt innan dess?
För bästa kläckresultat är det för det första viktigt att hönan som lagt ägget, har fått ordentliga förutsättningar att lägga ett livskraftigt ägg.
Hon skall vara frisk och välutvecklad och ha fått näringsrikt foder och mineraler, för att ha möjligheten att ”skicka med” allt som kycklingen kommer att behöva som matsäck på färden från ”bara skal, äggula och vita” till växande foster och kyckling.
Dessutom måste tuppen vara frisk, pigg och fertil. Han måste också både klara av och ha självförtroende nog att para hönorna. En rädd och hunsad ungtupp kanske helt enkelt väljer att avstå från att ens försöka para gamla vresiga hönor med stort ego.
Vad är då ett avelsägg?
Innan du lägger dina ägg till ruvning, bör du ta en titt på dem utvändigt och fundera över om alla dina ägg verkligen har förutsättningar för att vara lämp-liga avelsägg.
Ett smutsigt ägg är inget avelsägg!
Är äggen du plockat i redena smutsiga?
Då ska du inte börja fundera över om du skall tvätta eller skrapa bort smutsen.
Detta är istället ett konkret tecken på att du bör städa oftare hos dina höns och byta till nytt strö i dina värpreden!
Ägg med träck och kladd, kan sprida bakterier och sjukdomar till övriga ägg.
Inga tvättade ägg
Tvättar man ett ägg eller gnuggar det med en fuktig trasa, kan man förstöra det skyddande ytskiktet som finns ytterst på äggskalet.
Detta leder till att bakterier och andra smittämnen får lättare att ta sig in i ägget och att ägget får svårare att hålla kvar sin invändiga fukt.
Välj inte ägg för ruvning som är äldre än 14 dagar.
Ägg som läggs för ruvning bör även ha lagrats rätt
Försök att inte lagra ägg längre än ca 14 dagar, innan de läggs till ruvning. Risken är annars att fostret dör mot slutet av ruvtiden.
Under tiden som äggen samlas, bör de förvaras stående med trubbiga änden uppåt, gärna i äggkartong som tiltas 45 grader åt vardera håll, minst 2 ggr/dygn.
Orsaken är, att när ägget ligger stilla strävar äggulan att ”flyta uppåt”. På gulan sitter groddskivan, där kycklingembryot kommer att utvecklas. Embryot är ömtåligt och skadas lätt om groddskivan krockar med äggets hinnor. Tiltningen av ägget gör att gulan håller sig på sin eftersträvade plats i mitten av ägget.
Skalet skall vara helt
Om man håller ägget mot en lampa med starkt, koncentrerat sken, blir det enkelt att se om det finns sprickor i skalet och så att luftblåsan är hel och ser normal ut.
Ett ägg med sprickor brukar inte klara av att utveckla ett foster till kläckning.
Antingen blir det matägg eller, om du är väldigt rädd om just detta avelsägg, så kan du alltid försöka att laga det. Det finns flera sätt att laga ett ägg. T ex kan du tejpa på lite kirurgtejp eller pensla på lite nagellack eller äggvita.
Fler tips, råd och illustrationer/foton gällande annat som kan vara bra att känna till eller tänka på när det gäller avelsägg hittar du i nr 1/2020 av tidningen Höns som hobby.