Hönsmarknad
Hönsdag med hönsmarknad
På våren och sommaren är det högsäsong för de s k ”Hönsdagarna”. De kallas i folkmun även för ”Hönsbytardagar” men det är naturligtvis inte frågan om att byta höns utan ett sätt att sprida intresset för hobbyn.
Utbudet på dessa dagar växlar, så det kan vara idé att försöka bilda sig en uppfattning om vad som väntar, för att kunna bedöma hur långt det är värt att åka.
Ibland kan det vara frågan om en mindre och ganska lokal marknad med diverseförsäljning, där det om man har tur även finns en del som har med höns att göra.
När det gäller mindre tillställningar är det ofta svårt att i förväg få reda på hur många säljare som kommer, eftersom det inte är förbokning. Utbudet kommer därför helt att bero på i vilken omfattning säljarna väljer att dyka upp och kan växla lika fort som väder och humör.
Andra arrangörer har helt andra möjligheter och anstränger sig kanske även mer, för att ge besökaren en helhetsupplevelse. Här möts man av resultatet av en långvarig planering, genomarbetad organisation och uppenbarligen många timmars förberedelse.
Med lite tur kan det då finnas t ex fikaförsäljning, lotterier, informationsbord från någon lokal hönsklubb, ankrace, ponnyridning, kaniner, duvor eller en ”klapphage” för de yngre.
Men det som troligen lockar mest för de flesta, är en stor försäljningsavdelning med det mesta som gäller tillbehör, foder, avelsägg och djur.
Men oavsett utbudet, brukar en hönsdag vara ett utmärkt tillfälle att träffa likasinnade som gärna ”pratar höns” i timmar.
Ta vara på tillfället att ställa frågor. De flesta uppfödare svarar gärna på frågor om ”sin ras” och troligen mycket annat också – bara det gäller höns.
Chansen är stor att du lär dig något nytt!
Inför ditt besök
Dubbelkolla tid och datum
Saker och ting kan förändras med kort varsel. Dubbelkolla alltid tid och datum.
Kom i tid!
När det handlar om hobbyförsäljning är utbudet ofta begränsat. Det kan vara smart att ”hänga på låset”.
Handla med hjärnan
Ibland kan säljarens vilja att uppfylla köparens önskemål tyvärr överstiga det verkliga utbudet.
Är du osäker på vad det är du är på väg att köpa, rådfråga gärna även en vän.
Tänk på att du alltid utsätter dina befintliga djur för en okänd smittorisk när du tar hem nya djur!
Sätt därför alltid nyinköpta djur i karantän!!!
Be att få säljarens kontaktuppgifter
Bra om du vill få kontakt och fråga något efter köpet.
Det kan vara svårt att veta när hönsdagarna arrangeras och därför vill vi tipsa om en speciell grupp på Facebook där de flesta av dessa läggs upp:
Gruppen heter ”Hönsbytardagar i Sverige”.
Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 1/2020! klicka här för att beställa.