Hedemorahönan – i och utanför genbanken
Det är viktigt att vi förstår att Hedemorahönan är en gammal svensk lantras och hur den bevaras.
För att detta skall fungera krävs både engagemang och kunskap, så att man vet vad man håller på med.
Vi är därför glada över att få införa denna artikel, där Ronny Olsson erbjudit sig att berätta om sitt bevarandearbete av bl a Hedemorahönan.
Ronny Olsson har lång erfarenhet inom området och är en välkänd eldsjäl, både när det gäller bevarandet av våra tvåbenta som fyrbenta svenska lantraser.
När man läser på Facebook får man intrycket att Hedemorahönan är Sveriges populäraste hönsras alla kategorier.
Det kan nog vara så. Förut var det Dvärgkochin, men nu har nog Hedemora hönan gått om.
Tyvärr är det inte i första hand för bevarandets skull som Hedemoran gått i taket, det är nog mest för att hennes fluffiga, hönsmadam lika yttre och hennes varierande fjäderfärger i svarta, blåa, vetefärgade, gula, vildfärgade i rött och orange och brunt, lavendelfärgade och isabellfärgade och i oändliga färgkombinationer.
Hedemorahönan var utrotningshotad för 30 år sedan, precis som alla andra lantraser av nötkreatur, svin, getter, får och kaniner. Det fanns nästan ingenting kvar i vårt land. Allt var ersatt av snabbväxande, högmjölkande och högvärpande raser och hybrider. Så är det i ännu högre grad i dag, men några spillror av lantraserna kunde räddas i elfte timmen. Då fanns bara en enda liten flock kvar av den lokala variant som döptes till Hedemorahöna. Allt sedan Hedemorahönan räddades 1982 har den bevarats i små hushållsflockar hos vanliga människor. Vi kallar det för den levande genbanken.
Vi beslöt att bevara lantrashönsen ideellt i stället för att låta institutioner och avelsorganisationer ta hand om dem. Ja, jag skriver vi, för jag var faktiskt med redan på den tiden.
Föreningar bildades
För att på detta sätt bevara Hedemorahönan och övriga lantraser av höns, ankor och gäss bildades Svenska Lanthönsklubben (SLK) 1986. Vi var 80 medlemmar första året. I dag är vi över 2000.
Läget idag
I dag finns det strax över 250 genbanksbesättningar med över 3500 djur…
Av: Ronny Olsson
Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 2/2019! klicka här för att beställa.