Ljus Sussex

Rasen Sussex har fått sitt namn efter grevskapet Sussex i England, där den utsprungligen härstammar från och rasen anses vara en av de äldsta nu kända engelska hönsraserna.

Den finns omtalad redan på 1700-talet, även om den på den tiden inte alls såg ut som den gör idag.

När rasen togs fram, var målet att få fram en funktionell kombinationsras med god tillväxt, goda slaktegenskaper och god värpförmåga. Till detta användes både den gamla engelska rasen Dorking, ljus Brahma och troligen även Kochin.

Sussex var i England tillsammans med RIR (Rhode Island Red) två mycket populära köttraser, som behöll sin popularitet ända tills hybridraserna kom efter andra världskriget.

Rasen fick sin engelska standardbeskrivning 1902 och var då godkänd i tre färger: Ljus Sussex (vit med svarta krag och nackfjädrar), Röd Sussex (samma färgnyans som Rhode Island Red) samt Spräcklig. Man tror att den vitspräckliga varianten med inslag av rödbrunt är den färg som funnits längst.

I England godkändes senare även färgerna: Brun – år 1913, Sandfärgad (buff) – år 1920, Vit – år 1926, Silver – år 1948 samt  Blå columbiatecknad 1936 (På engelska heter färgen ”coronation” och den togs fram som en hyllning inför kröningen av Edvard VIII. (som dock aldrig kröntes, utan valde att abdikera samma år, för att kunna gifta sig den icke adlig kvinna som han älskade),

Ursprungslinjerna till coronation-linjerna finns tyvärr inte kvar. Färgen återskapades på 1980-talet.

 

I Sverige är Sussex godkänd i flera olika färger, där Ljus Sussex (vit svart/columbia) är vanligast.

Andra färger är t ex gul svart/columbia, röd svart/columbia, brun svart/porslinsfärgad (trefärgad) columbia och silvergrå.

 

Ljus Sussex anses ofta vara lämplig som nybörjar-ras.
[wcm_restrict]

Rasen är lugn, tålig, trevlig och nöjd med det mesta. Djuren är sällskapliga, blir lätt tama och är genom sitt lugna sätt lätta att hantera, även för den ovane och nyblivne hönsägaren.

De är intresserade av sin omgivning och är goda fodersökare och foderomvandlare. Kycklingarna växer snabbt och blir snabbt befjädrade.

Sussex-rasen är känd som en bra kombinationsras med god köttansättning i form av ljust, fintrådigt kött, samtidigt som hönorna är goda värpare.

Rasen beskrivs som en något över medelstor ras med rektangulär kroppsform.

Lång, flat och bred rygg.

Långt, djupt och fylligt bröstpartiblank

Brett skulderparti.

Befjädringen på kroppen skall vara riklig utan att vara lös eller dunig.

Huvudet bär en enkelkam med 5 regelbundna taggar.

Öronskivorna är röda och benen rosa-vita.

Djuren skall helst inte ha mer än 1/3 vitt i öronskivorna, gul hud, gula eller gröna ben och tår eller sakna bröstets fyllighet.

En intressant detalj är att man genom att korsa en Ljus Sussexhöna med en RIR-tupp får kycklingar som är köns-visande som nykläckta.

Det blir naturligtvis inga renrasiga kycklingar men det går att se skillnad på dem genom att de har olika färg och tuppkycklingarna har en ljus fläck på huvudet. 

 Stor ras

Vikt    tupp      3,0-3,5 kg

höna     2,5-3,0 kg

blankÄggens idealvikt är 60 gram

Äggfärg: gul-gulbrun

Ljus Sussex finns även som dvärg och är då en förminskad form av stor Sussex. Dvärg Sussex är även den framtagen i England och finns i samma färger som de i stor ras.

Dvärg ras

Vikt    tupp      1,3

höna     1,1

Äggens idealvikt är 39 gram

Äggfärg: gul-gulbrun

Tupparna brukar ha gott temperament och är vanligtvis lugna och snälla utan aggresivitet. Det rekommenderas t o m att man inte bör ha Sussex-tuppar med aggressiva tuppar av andra raser, då Sussextupparna föredrar att hellre dra sig undan än att slåss, vilket gör att de kan ha svårt att hävda sig i en flock med hård konkurens.
[/wcm_restrict]

Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 3/2019! klicka här för att beställa.