Skydda dina höns! Lär känna din fiende!

För att du bäst skall kunna skydda dina höns, bör du först försöka förstå hur de vilda djuren fungerar, så att du kan sätta dig in i deras situation och hur de tänker.
Använd sedan dina kunskaper ihop med din fantasi!
Tänk dig in i situationen att du t ex är en hungrig räv, duvhök, mink eller råtta.
Hur skulle du då burit dig åt för att försöka få tag i det som låter så intressant och luktar så gott?
Här kommer en kort presentation om våra vanligaste rovdjur, så att du vet lite vad du har att vänta dig.

Sparvhök

Rödräv

Räven äter det mesta i lagom storlek som är lätt att fånga.
Överst på menyn står smågnagare som möss och sorkar, insekter och harar men den äter även as, avfall, bär, fågelungar och rådjurskid.
Räven kan ta sig över hinder som är upp till 2 meter höga och vid för räven gynnsamma snöförhållanden kan den till och med ta ett vuxet rådjur.
Rävar gräver bra, så det är viktigt att säkra upp hönsgården även mot marken! Gräv t ex ner en plåt eller nät, så att räven stöter på motstånd om den försöker gräva sig under.
Även om det inte stoppar, kanske det tar tid och den hinner bli avbruten. Är du då uppmärksam kan du hinna säkra upp innan nästa besök.
Om du har höns eller kycklingar i kullhus, se till så att ev öppningar inte kan rubbas av en nyfiken räv. En vanlig hasp är inte säker!
Glöm inte kontrollera så att botten på kullhuset är tät mot marken.

Kan räven gräva sig in under kullhuset?

Vad händer om den lyckas vända på buren eller bodelen?
Kontrollera att ev hönslucka sitter säkert.
Räven ser stor och fluffig ut men innanför pälsen är kroppen förvånansvärt slank. Det behövs inte många trasiga maskor i ett hönsnät för att den skall kunna åla sig
igenom.
Rävar hämtar ofta ett djur i taget men dom kan hinna många vändor och har du otur kan det komma en hel rävfamilj!
Räven är normalt ganska skygg men smart! Det finns flera fall då räven hämtat lösgående höns, samtidigt som både hönsägaren och familjens hund varit alldeles bakom knuten.

Grävling

Grävlingar är aktivast i skymningen.
Höns är aktiva på dagen.
Detta innebär att det säkraste sättet att skydda dina höns mot grävling är att se till så att hönsens sovplats är säker.
Tänk på att grävlingen är stark och den kan lätt riva sönder en mindre utebur. Hönor som ruvar fritt ute, ligger illa till.
Ta in hönsen i god tid innan det mörknar!

Duvhök

Duvhök och Sparvhök

När det gäller våra rovfåglar är det duvhöken som är den avgjort största faran mot höns.
Den utnyttjar gärna överraskningsmomentet. Ofta har den suttit och spanat in sitt byte i ett träd, ett bra tag -innan den slår till.
Duvhöken väljer att jaga där det är lättast att få tag i bytesdjur. Detta innebär att om du har otur kan du få en duvhök som tar för vana att flyga över för att kolla läget både morgon och kväll.

Duvhöken kan förväxlas med den mindre sparvhöken.
Sparvhöken tar vanligtvis inte större fåglar än trastar och duvor men kan i undantagsfall ge sig på små höns och kycklingar. Även om sparvhöken inte direkt klarar av att döda sitt byte, kan de skada en höna snabbt och effektivt. De hackar och plockar i den skadade hönan, så hon dör eller måste avlivas på grund av skadorna.

Skall du skydda dina höns mot hök, bör man sätta ett ordentligt tak över hönsgården.

Så kallade bärnät av plast är billiga och enkla att sätta upp men de riskerar att gå sönder om en hök slår ner mot nätet med hög fart.
Ett hönsnät kan duga, även om det finns viss risk att en mindre hök kan ta sig igenom detta.

Ett annat förslag är de specialgjorda voljärnät, som är avsedda för större fågelinhägnader. Maskorna i dessa nät kan inte dras isär och vidgas. De har låg egenvikt och är lätta att hantera.
För att undvika att ett nättak hänger ner, kan man dra en vajer eller liknande kors och tvärs över hönsgården, som nätet kan vila på.

Mård

Ormvråk

Eftersom många ormvråkar och andra arter av rovfåglar anklagas för att ta höns och tyvärr även mister livet på grund av detta, kände jag att jag behövde kolla upp dess uppgifter en gång för alla.
Jag ringde upp Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Museet i Göteborg, och enligt honom tar inte ormvråken höns.
Ormvråken äter t ex smågnagare, som sorkar och möss samt reptiler, groddjur, där det finns vildkaniner äter den även dessa samt as.

Skogsmård

Det är ganska lätt att känna igen en mård, eftersom den har en stor gräddvit trekant under hakan. Mården är allätare och äter bl a gärna ekorrar, harar och fåglar samt insekter, bär och frukt.
Mården finns över hela Sverige.
Mårdens främsta fiende är räven. Därför jagar mården hellre i skogen än på öppna fält där räven håller till.
Så innan du tänker illa om räven – tänk om!
D v s det kan faktiskt vara mycket enklare att skydda dina höns mot räv än mot mård…

Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i Höns som hobby nr 3/2019! klicka här för att beställa.