Japansk vaktel

Japansk vaktel

Den japanska vakteln har länge varit en populär fågel i fångenskap.
Från början hölls de troligen mest som dekoration samt för tupparnas relativt lågmälda och trevliga läte.
Det är en relativt lättskött liten hönsfågel, som kanske även kan vara ett alternativ för den som vill kunna gå ut att plocka sina egna frukostägg men som kanske bor där man inte får ha vanliga höns.
Vaktlarna växer snabbt och om man håller sig till standardfärgen, dröjer det inte många veckor innan det går att se vilka som är tuppar respektive hönor.

Japansk vaktel (Coturnix japonica) är som vild art, en ca 14-15 cm lång marklevande liten hönsfågel, som huvudsakligen håller till på fält och åkrar men även i buskar och snår och den har sitt naturliga utbredningsområde i sydöstra Asien, delar av Ryssland, Kina, Korea, Indien och Japan.
Eftersom de i vilt tillstånd återfinns i både låglänt terräng och upp till hög höjd, är det en fågel som med rätt förutsättningar kan klara milda svenska vintrar. De skall ha det torrt och dragfritt och är det kallt bör de kunna söka skydd.
De har ett trevligt ganska lågmält läte.
Det är mest tupparna som låter men inte alls lika högt som en galande tupp (hönorna kan gå och ”småprata” lite lågmält) och man håller dem lämpligen i grupper om en tupp och minst 4-5 hönor (gärna ännu fler hönor till en tupp).

Vaktelkycklingar växer otroligt snabbt!
Nyfödda kycklingar väger bara runt 7 gram när de kläcks.

Vid 3 dagar börjar de få sina första vingpennor.

Vid 1 veckas ålder är de fullfjädrade (!) och flyger då med lätthet 40-50 cm – rakt upp.

Om du skall maskinkläcka vaktlar är ruvtiden 16-18 dygn vid ca 37,5 grader.
Det är ganska svårt att lysa vaktelägg, eftersom de ofta är fläckiga. Men befruktningen brukar vara bra, så det brukar inte behövas. Äggen vänds t o m dag 15.
Ett ”stalltips” är att ruva dem vid lite lägre fukt eftersom…
Du kan läsa hela artikeln i tidningen Höns som hobby nr 1/2020! Klicka här för att beställa