Höst i hönshuset

Nu gäller det att njuta medan tid är och förbereda så att allt fungerar i vinter!

Sommaren lider nu mot sitt slut. Vi har för hoppningsvis några härliga sensommarkvällar kvar men på de flesta håll är det redan mörkt när väckarklockan ringer och det mörknar också allt tidigare på kvällarna.

Även om man helst vill förtränga vad som komma skall, kan det av ren självbevarelsedrift vara lämpligt att fundera igenom hur man skall lösa hönshållningen i vinter, så att det blir så bekvämt och funktionellt för alla som möjligt.

Har du plats?

För flera av oss börjar det bli hög tid att fundera igenom hur man skall få plats med alla djur i vinter. Kycklingarna som var så små när de kläcktes, har nu vuxit till sig rejält och som vuxna kommer de att ta plats!

Än så länge går det kanske att ha alla djur ute som vanligt. Men det kan ändå vara smart att ha tänk ut en ”plan B”, om hösten blir väldigt regnig, vintern kommer tidigt eller om det kommer en varning från Jordbruksverket om att fågelinfluensan är i antågande, så att hönsen för sin egen skull måste hållas inne.

Sälja och köpa djur

Om du kommer fram till att du har för många djur – gå igenom vilka du tänkt behålla och sälj överskottet så snart som möjligt. Senare i höst är du inte ensam om att börja upptäcka att det kan komma att bli trångt!

Motsatt förhållande gäller om du vill köpa in djur.

Det är nu du skall passa på att handla!

Det är nu utbudet är som störst, uppfödarna har överskott och du har chansen att få tag på fina, utväxta ungdjur av hög kvalitet.

Om du har en ras som du är väldigt fäst vid, fundera över vad du gör om din avelstupp skulle dö. Kan det vara en god idé att köpa in en att ha i reserv?

För det är inte så troligt, att du tidigt nästa vår får möjlighet att köpa en fin avelstupp av bra kvalitet om du själv råkar stå utan.

För har man som uppfödare ”gjort grovjobbet” och städat och fött sina avelsdjur en hel vinter, är det knappast troligt att man är pigg på att sälja dem när våren kommer och det är dags att sätta ihop de egna avelsgrupperna.

De extra avelsdjuren brukar uppfödarna släppa på först när de ser att de säkrat upp med nya ungdjur och då är vi oftast redan inne i maj-juni.

Gallra bland ungdjuren

Varför tjatas det så mycket om att man skall ”gallra bland ungdjuren”?

Det är väl bättre att spara några extra, så man har, om någon ”faller ifrån…”.

Mitt råd är att vända på steken istället. Spara enbart dina absolut bästa djur, för att ge dem både utrymme i flocken och utrymme att fysiskt växa till sig på.

Du minskar ditt arbete, foderkostnad och ev stressmoment för alla.

Många uppfödare delar även upp unghönor och ungtuppar i separata grupper. Hönorna får då lugn och ro och tupparna slipper tjafsa om tjejerna och kan ägna sig åt att äta och växa istället.

Detta är ett utdrag ur artikeln, du kan läsa hela i tidningen Höns som hobby nr 3/2019! klicka här för att beställa.