Hägna in eller hägna ut?

 

Höns mår bäst när de får gå fritt! De älskar att gå runt och leta småkryp bland buskar och snår, ta ett jordbad vid den solvarma husväggen och krafsa runt bland löven i jakten på något gott.

Då får de utlopp för sin energi och sina sociala behov. Livet för en höna i frihet är underbart!

 

Men när hela flocken sandbadat i den nysådda gräsmattan, krafsat runt bland de späda grönsakerna och man för femtielfte gången jagat ut dem från köket, då kan det  faktiskt vara skönt att ha tillgång till en hönsgård!

 De behöver ju inte gå i hönsgården jämnt och man kan enkelt sätta nät runt odlingar och rabatter.

Men ibland kan det faktiskt vara ganska skönt att bara kunna släppa ut hönsen i hönsgården och veta att man har kontroll över vad de hittar på.

 En hönsgård kan även vara en praktisk lösning när man har djurvakt, för det är inte alls säkert att hönsen kommer på inkallning som de brukar, när det är någon annan som lockar.

 

Dessutom måste man som hönsägare vara medveten om att priset för hönsens frihet  förr eller senare  brukar få betalas i form av en rovdjursattack.

Innan man drar igång sitt hönsgårdsbygge, bör man därför först sätta sig ner och fundera en stund, över vad höns-gården skall fylla för funktion.

Denna paus brukar spara både tid och pengar och leda till att det blir en hönsgård som verkligen fyller sitt syfte.

Fundera även igenom hur fäst du är vid dina höns och om du är beredd att bli av med någon… eller alla…

 

Ställ dig gärna följande frågor:

Är avsikten med hönsgården enbart att hålla kvar

hönsen på insidan av hönsgården?

Är avsikten även att du vill hålla rovdjur på utsidan

av hönsgården?

Detta är de viktigaste frågorna du skall ställa dig innan du börjar, eftersom det är väldig skillnad på att hägna in några höns eller hägna ut rovdjur!

 

Ett enkelt sätt att hägna in några höns

Om du skall hägna in dina höns, är det i princip bara att sätta upp några stolpar med lagom avstånd på en lämplig plats.

Storleken på din hönsgård bestäms i första hand av hur mycket yta du har möjlighet att avvara, hur mycket arbete du är beredd att lägga ner och hur mycket pengar det får kosta.

Det vanligtvis enklaste, billigaste och mest praktiska, är att sätta upp hönsgården i anslutning till huset där du har dina

Enkel välbyggd hönsgård som gott fyller sitt syfte för att hålla hönen på rätt sida.

höns, så att det bara är att öppna hönshuset och släppa ut dem direkt ut i hönsgården.

När det gäller stolparna som skall hålla uppe nätet, brukar det enklaste vara att slå ner några tryckimpregnerade stängselstolpar i marken, så att de står stadigt.

Men även här bör du sätta dig ner och ta en fika innan du drar igång, för att fundera lite över vad du har för markförhållande där du tänkt sätta upp din hönsgård.

Vis av erfarenhet vet jag att man ledsnar ganska snabbt på att försöka slå ner stolpar i bergshällar och stora stenar och det är inte så kul med grova trädrötter heller. Speciellt som man samtidigt ser att allt hade blivit mycket enklare om man hade flyttat hela projektet ett antal meter åt något håll.

Du kan läsa hela artikeln i Höns som hobby nr 3/2019! klicka här för att beställa.