Giftiga växter

Giftiga växter

Idegran (Giftig)

Höns älskar grönt!
Om de får gå ute fritt och plocka lite som de vill, brukar de välja att äta det som smakar gott och avstå från det som smakar illa, d.v.s det som de instinktivt misstänker kan vara giftigt.

Så långt är det alltså lugnt. Men det kan vara intressant att känna till att några av våra vanliga odlade växter och faktiskt en del av de vilda – kan vara dödligt giftiga!

Olyckor händer ofta av en slump och en onödigt farlig situation är när man rensar ogräs och försöker förena nytta med nöje genom att slänga in renset från prydnadsväxterna till hönsen i hönsgården.
Normalt sett hade inte hönsen visat de giftiga växterna något som helst intresse men instängda höns som har tråkigt kan få för sig att provsmaka av sådant som de i vanliga fall hade låtit bli.
Lösningen på det här problemet är dock rätt enkel: Ta reda på vad du har för växter i din trädgård och fortsättningsvis sorterar du ogräset i två högar istället för en:
En hög med maskrosor, klöver, våtarv och annat gott som är nyttigt och som du känner igen.
I den andra lägger du t ex fingerborgsblommor, grenarna från änglatrumpeten, potatisblast, växter med vit växtsaft och annat som skall direkt till komposten, utan att passera hönsgården.
Men sen finns det ett fåtal riktigt giftiga växter, som man bör se upp med!
Ett exempel på en sådan växt är idegran där det går att hitta dokumenterade förgiftningsfall hos en mängd olika djur: framför allt hästar men även hos nötkreatur, får, get, hjort, fjäderfä, sköldpadda, vildfågel, hund, björn, älg, apa, åsna, alpacka, känguru, lama, kanin, råtta och mus.
Vill du läsa mer om andra mer eller mindre giftiga växter, få tips om andra saker som det kan vara bra att undvika att ha i närheten av hönsgården samt läsa om ett par av författarens egna upplevelser när det gäller förgiftningsfall hos husdjur hittar du detta i nr 2/2021 av tidningen Höns som hobby.