Absolut inga tuppkycklingar!!!

Absolut inga tuppkycklingar!!!

– Absolut inga tuppkycklingar!!!

– Jag vill inte köpa tuppkycklingar!
Ja, den kommentaren har vi nog både hört och själva sagt någon gång.

Men trots att jag hållit på med höns i många år, kan det vara jättesvårt att till 100 % lova att ett speciellt ungdjur absolut kommer bli en höna och absolut inte en tupp.

Olika raser utvecklas olika fort och har olika kännetecken för vilka som kommer bli att tuppar eller hönor.
Vissa tuppkycklingar får större kam än sina systrar och de kanske t o m gal tidigt medan vissa är betydligt senare i utvecklingen. Detta hänger ofta ihop med vilken ras det är.
På vissa raser kan man endast göra en ”kvalificerad gissning”, ända tills kycklingarna hunnit bli flera månader och då genom att jämföra grovleken på benen, formen på huvudet, bredden på den för tillfället obefintliga kammen o s v, vilket naturligtvis inte är ett säkert sätt att könsbestämma djur.

Men för den som vill vara så säker som det går om att det är en hönkyckling som köps, kan det vara bra att veta att det finns vissa hönsraser och även vissa färger som är s k könsvisande redan som kycklingar.
Hönkycklingarna respektive tuppkycklingarna ser alltså olika ut i färgen redan när de kläcks.
Exempel på sådana raser är:
Tvärrandig Plymouth Rock – där kycklingarna kan könsbestämmas redan när de är dagsgamla.
Tuppkycklingarna har en större och mer oregelbunden ljus prick på det ­mörka huvudet än hönkycklingarna, som har en mindre och jämnare rundad ljus prick.
Men det har visat sig att naturen ibland spelar oss ett spratt, för försök visar att man inte bör lova mer än 80% rätt, för säkerhets skull.

Hos vissa raser är det mycket lättare, för där har tuppen och hönan väldigt olika färg när de är vuxna. Dessa färgskillnader visar sig redan på de första fjädrarna som kycklingarna får och då oftast på bröstfjädrarna.
Exempel på en sådan ras och färg är Laxfärgad Faverolle. Hönkycklingarna får milt ljusbruna, nästan lite rosafärgade bröstfjädrar medan tuppkycklingarnas bröstfjädrar är svarta.

Eftersom bröstfjädrarna kommer tidigt, kan man se säker könsskillnad på dessa kycklingar redan när de är runt 4-5 veckor gamla.

Ett annat säkert kort, är att välja kycklingar från legbar­färgade raser.
Hönkycklingarna har en mycket starkare kontrast i färgen samt en kraftig mörk ”eyeliner” vid ögat, jämfört mot tuppkycklingarna som över lag är ljusare och mildare i färgen.
Rasen Legbar är ursprunglingen en engelsk korsningsprodukt, mellan Leghorn och tvärrandig Plymouth Rock (tvärrandig = engelska barred = ”bar”) som med hjälp av genetiska kunskaper togs fram enbart för att få fram en högvärpande hönsras, där det var enkelt att könssortera kycklingarna.

Legbarfärgen finns hos flera raser och det är själva färgen i sig…

Du kan läsa hela artikeln i tidningen Höns som hobby nr 1/2020! Klicka här för att beställa